Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i zalewamy zimną wodą, następnie gotujemy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je a wywar przecedzamy. Powinno być około półtora litra wywaru.
2. Warzywa obieramy, płuczemy i osuszamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tace o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie plasterki. Kaszę płuczemy zimną wodą i dokładnie osączamy. Warzywa i kaszę wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną i kilkoma łyżkami gorącej zupy,następnie wlewamy do zupy i zagotowujemy. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
2. Warzywa obieramy, płuczemy i osuszamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tace o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie plasterki. Kaszę płuczemy zimną wodą i dokładnie osączamy. Warzywa i kaszę wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną i kilkoma łyżkami gorącej zupy,następnie wlewamy do zupy i zagotowujemy. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.