Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Krupnik z pulpetem z mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety wkładać do zupy przy podaniu.

Krupnik z pulpetem z mięsa

Składniki:

Krupnik z pulpetem z mięsa

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z pulpetem z mięsa
Mięso umyć oddzielić od kości.
Kości rozdrobnić, zalać zimną wodą i ugotować, wywar przecedzić i zostawić do gotowania pulpetów.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić , zalać wrzącą wodą i ugotować.
Kaszę o płukać, dodać do gotujących się warzyw i gotować.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Gdy kasza jest prawie miękka, dodać ziemniaki, posolić i ugotować.
Słoninę drobno pokroić i przesmażyć wraz z drobno pokrojoną cebulą, dodać do krupniku.
Przed podaniem dodać koperek i pietruszkę drobno pokrojoną.
Przygotować pulpety:mięso pokroić i zemleć w maszynce razem z cebulą i namoczoną w letniej wodzie bułką.Masę mięsną wymieszać z jajami, mąką ziemniaczana, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować okrągłe kulki i gotować do miękkości we wrzącym wywarze z kości.