Sposób przygotowania:
Krupnik z pulpetem z mięsa
Mięso umyć oddzielić od kości.
Kości rozdrobnić, zalać zimną wodą i ugotować, wywar przecedzić i zostawić do gotowania pulpetów.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić , zalać wrzącą wodą i ugotować.
Kaszę o płukać, dodać do gotujących się warzyw i gotować.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Gdy kasza jest prawie miękka, dodać ziemniaki, posolić i ugotować.
Słoninę drobno pokroić i przesmażyć wraz z drobno pokrojoną cebulą, dodać do krupniku.
Przed podaniem dodać koperek i pietruszkę drobno pokrojoną.
Przygotować pulpety:mięso pokroić i zemleć w maszynce razem z cebulą i namoczoną w letniej wodzie bułką.Masę mięsną wymieszać z jajami, mąką ziemniaczana, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować okrągłe kulki i gotować do miękkości we wrzącym wywarze z kości.
Kości rozdrobnić, zalać zimną wodą i ugotować, wywar przecedzić i zostawić do gotowania pulpetów.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić , zalać wrzącą wodą i ugotować.
Kaszę o płukać, dodać do gotujących się warzyw i gotować.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Gdy kasza jest prawie miękka, dodać ziemniaki, posolić i ugotować.
Słoninę drobno pokroić i przesmażyć wraz z drobno pokrojoną cebulą, dodać do krupniku.
Przed podaniem dodać koperek i pietruszkę drobno pokrojoną.
Przygotować pulpety:mięso pokroić i zemleć w maszynce razem z cebulą i namoczoną w letniej wodzie bułką.Masę mięsną wymieszać z jajami, mąką ziemniaczana, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować okrągłe kulki i gotować do miękkości we wrzącym wywarze z kości.