Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupka kalarepkowo-marchewkowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Staram się nie używać nazwy rosół jarzynowy - bo na 2 górach od udek kurczaka rosołu zrobić się nie da .

Zupka kalarepkowo-marchewkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupka kalarepkowo-marchewkowa

 

  • 2 górne części udek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 pora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • gałązka lubczyku ogrodowego
  • 1 kalarepka
  • maggi w płynie
  • sól do smaku
  • 4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki koperku pokrojonego
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zupka kalarepkowo-marchewkowa
Udka umyć .Obrać i umyć warzywa . Wrzucić do garnka mięso , por , seler , pietruszkę ( korzeń ) , kilka gałązki natki , lubczyk *, pokrojoną w słupki kalarepkę i pokrojona w ,, kwiatki" marchewkę . Wlać wodę - lekko osolić . Zagotować na małym gazie .Zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę ( ma tylko ,,pyrkać ,, ) . Wyjąć mięso i nie krojone warzywa . Doprawić zupę maggi , solą . Wsypać do zupy koper i zamieszać . Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki. Z wyjętego z wywaru mięsa można zrobić drugi posiłek np. panierowane i smażone , a z warzyw sałatkę. * gałązki lubczyku, natki pietruszki i por wiążę nicią by łatwiej było je potem wyjąć .
Zupka kalarepkowo-marchewkowa
Kalarepę pokroic w słupki a marchew w kwiatki
Zupka kalarepkowo-marchewkowa
Ułożyć składniki w garnku i zalać wodą i delikatnie osolić
Zupka kalarepkowo-marchewkowa
Gotować na bardzo małym gazie ok godziny
Zupka kalarepkowo-marchewkowa
Wyjąć mięso i nie krojone warzywa pozostawiając marchew i kalarepkę