Sposób przygotowania:
Zupka kalarepkowo-marchewkowa
Udka umyć .Obrać i umyć warzywa . Wrzucić do garnka mięso , por , seler , pietruszkę ( korzeń ) , kilka gałązki natki , lubczyk *, pokrojoną w słupki kalarepkę i pokrojona w ,, kwiatki" marchewkę . Wlać wodę - lekko osolić . Zagotować na małym gazie .Zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę ( ma tylko ,,pyrkać ,, ) . Wyjąć mięso i nie krojone warzywa . Doprawić zupę maggi , solą . Wsypać do zupy koper i zamieszać . Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki. Z wyjętego z wywaru mięsa można zrobić drugi posiłek np. panierowane i smażone , a z warzyw sałatkę. * gałązki lubczyku, natki pietruszki i por wiążę nicią by łatwiej było je potem wyjąć .
zewa
Babciagramolka
Hi hi - dziękuję . A ta dzisiejsza zupka to ,, braki w warzywniaku " . Miał byc rosołek z włoską kapustą . Kapusty nie było- była kalarepka . No i wyszła zupinka nawet nawet - akurat na lato.. I jeszcze i mięsko zostało :)
zewa
A ja miałam ochotę na kalafiora wczoraj, ale nie było. To kupiłam kapuchę i o 19 - tej wzięłam się za gołąbki. Teraz mam śniadanie, obiad i kolację z głowy. A kalafiora dalej nie ma.
Babciagramolka
ło Matko- to ja Ci kupie kalafiora - 2 Ci kupię - oddaj gołąbki :)
edytaha
A ja mam kalafiora i świeżą kapustę. Dorzucę pęczek koperku i kiść pomidorów, i chętnie zamienią na gołąbki i zupkę :)))