agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Zupka lekkostrawna z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zupa z makaronem zacierkowym

Zupka lekkostrawna z makaronem

Składniki:

Zupka lekkostrawna z makaronem

 

  • porcja rosołowa 1 opk
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/4 szt
  • liść laurowy 1 szt
  • woda 3 litry
  • vegeta 1 łyżka
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • koper 4 gałązki
  • zielona pietruszka 3 gałązki

Sposób przygotowania:

Zupka lekkostrawna z makaronem
Należy przygotować niezbędne składniki na zupę. W następnej kolejności należy umyć dokładnie mięso kurczaka pod bieżącą wodą, osuszyć je. W garnku zagotować wodę i do wrzącej wody włożyć mięso do gotowania, dodać listek laurowy, ziele angielskie. W dalszej kolejności należy przygotować warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler umyć dokładnie warzywa, oczyścić je z części uszkodzonych, niejadalnych i nadpsutych i pokroić w cząstki, dodać do mięsa. Gotować wywar do miękkości. Następnie dodać vegetę oraz pieprz, sól, ulubione zioła oraz kostkę rosołową. Umyć natkę pietruszki i koperek, posiekać, dodać do zupy. W drugim garnku ugotować makaron zacierkowy gruby ale dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzić makaron, porcjować do talerzy i zalewać zupą. Na koniec posypać zieleniną posiekaną drobno.