EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Zupka paprykowo-dyniowa z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo szybka zupka dla dziecka. Pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy paprykę i dynię. Ja przygotowywałam większe porcje i dzieliłam na małe, potem mroziłam.

Zupka paprykowo-dyniowa z indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupka paprykowo-dyniowa z indykiem

 

  • 100g filetu z piersi indyka
  • 200g marchewki
  • 200g ziemniaków
  • 100g papryki ugotowanej i zmiksowanej
  • 100g dyni ugotowanej i zmiksowanej

Sposób przygotowania:

Zupka paprykowo-dyniowa z indykiem
Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w nieregularne plastry. Można też pokroić w inne kawałki. Filet z piersi indyka myjemy i wkładamy do garnka. Dodajemy marchewkę i ziemniaki. Zalewamy wodą, gotujemy ok 30 minut. Paprykę i dynię przekładamy do małego garnka, podgrzewamy razem. Filet, ziemniaki i marchewkę odcedzamy. Miksujemy. Przekładamy do większej miski, dodajemy paprykę i dynię. Wszystko mieszamy. Dzielimy na porcje odpowiednie dla naszego malucha. Nadmiar można zamrozić.
Zupka paprykowo-dyniowa z indykiem
Marchewka i ziemniaki stanowią bazę zupki
Zupka paprykowo-dyniowa z indykiem
Filetu nie trzeba rozdrabniać przed gotowaniem
Zupka paprykowo-dyniowa z indykiem
Zupki dla dzieci najlepiej miksować na ciepło
Zupka paprykowo-dyniowa z indykiem
Masę, którą miksowaliśmy wystarczy wymieszać łyżką z papryką i dynią