thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pomidorówka dyniowa z grzybami i ryżem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, i prosta zupka pomidorowo- dyniowa, z dodatkiem suszonych grzybków, doprawiona sosem sojowym. Świetnie smakuje z ryżem.

Pomidorówka dyniowa z grzybami i ryżem

Składniki:

Pomidorówka dyniowa z grzybami i ryżem

 

  • 100 g filetu z piersi kurczaka
  • 0,6 l wody
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 2 listki laurowe
  • 2 kilki ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • mała marchewka pokrojona w plastry
  • mały kawałek selera pokrojony w zapałki
  • 150 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżka koncentratu
  • sos sojowy Tao Tao
  • garść suszonych podgrzybków lub borowików
  • ugotowany ryż( pozostały z obiadu np:)
  • śmietana
  • pieprz
  • koperek świeży

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka dyniowa z grzybami i ryżem
Grzybki przepłukać dokładnie wodą na sicie. Zalać wrzątkiem w miseczce, odstawić. Mięso opłukać, podzielić na mniejsze cząstki, zalać wodą w garnku, dodać listki i ziele oraz kostkę bulionową, zagotować. Dodać dynię i resztę warzyw oraz czosnek i namoczone wcześniej grzyby. Gotować całość, a jak warzywa będą miękkie- wyciągnąć mięso, część warzyw i grzybki- do ozdoby. Listki i ziele usunąć. Dodać pomidory z puszki wraz sokiem oraz koncentrat. Zupę lekko zmiksować, dodać łyżkę śmietany. Doprawić sosem sojowym. Podawać z kleksem śmietany i ugotowanym ryżem, wierzch ozdobić grzybami, warzywkami oraz koperkiem, posypać pieprzem.