Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Żur białoruski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Może nie tak dobry jak nasz polski, ale warto wypróbować

Żur białoruski

Składniki:

Żur białoruski

 

 

Sposób przygotowania:

Żur białoruski
Płatki owsiane wsypać do kamionkowego naczynia. Zalać letnią wodą. Dodać skórkę z chleba razowego. Obwiązać gazą. Odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni do ukiszenia. Przecedzić przez sito. Powstałe owsiane mleczko doprawić solą. Gotować do zgęstnienia. Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Dodać obraną i posiekaną cebulę. Smażyć na złoty kolor. Usmażoną cebulę wraz z tłuszczem i skwarkami dodać do żuru. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do zupy. Zagotować. Podawać bardzo gorące.