WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Żurek z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Tradycyjny żurek w nieco innym wydaniu. Z dodatkiem warzyw, mięsnych pulpecików i sporej ilości majeranku.

Żurek z pulpecikami

Składniki:

Żurek z pulpecikami

 

Sposób przygotowania:

Żurek z pulpecikami

Mięso

Żurek z pulpecikami
Mięso na pulpeciki dość mocno doprawiamy do smaku.

Mięso mielone mieszamy dokładnie z bułką tartą, jajkiem, musztardą i odrobiną mleka. Doprawiamy do smaku i formujemy malutkie pulpeciki.

Zupa

Żurek z pulpecikami
Do zupy można też użyć zakwasu na biały barszcz.

Do garnka wlewamy ok 2-3 l wody i zakwas na żur. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz starte na tarce o dużych oczkach marchew i pietruszki. Zagotowujemy.

Gotowanie

Żurek z pulpecikami
Zupę dość mocno doprawiamy pieprzem i solą.

Gdy zupa się zagotuje, wrzucamy partiami pulpeciki i doprawiamy zupę do smaku. Gotujemy, aż pulpeciki będą miękkie.