Sposób przygotowania:
Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami
Żeberka zalewamy 2,5 litra wody i gotujemy wywar przez około godzinę z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych, opalonej cebuli, obranych ząbków czosnku, całej marchewki i pietruszki.
Po tym czasie wyjmujemy wędzonkę i warzywa z wywaru. Wlewamy zakwas, dodajemy majeranek i gotujemy 10 minut.
Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i zdejmujemy żurek z palnika. Doprawiamy pieprzem.
Oczyszczone z kości mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Serwujemy z ziemniakami i podsmażonym boczkiem.
Po tym czasie wyjmujemy wędzonkę i warzywa z wywaru. Wlewamy zakwas, dodajemy majeranek i gotujemy 10 minut.
Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i zdejmujemy żurek z palnika. Doprawiamy pieprzem.
Oczyszczone z kości mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Serwujemy z ziemniakami i podsmażonym boczkiem.
skuter5