Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żurek przygotowany na wędzonych żeberkach, zaserwowany z tłuczonymi ziemniakami i podsmażonym boczkiem

Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami
Żeberka zalewamy 2,5 litra wody i gotujemy wywar przez około godzinę z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych, opalonej cebuli, obranych ząbków czosnku, całej marchewki i pietruszki.

Po tym czasie wyjmujemy wędzonkę i warzywa z wywaru. Wlewamy zakwas, dodajemy majeranek i gotujemy 10 minut.

Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i zdejmujemy żurek z palnika. Doprawiamy pieprzem.

Oczyszczone z kości mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Serwujemy z ziemniakami i podsmażonym boczkiem.
Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami
Żeberka zalewamy 2,5 litra wody i gotujemy wywar przez około godzinę z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych, opalonej cebuli, obranych ząbków czosnku, całej marchewki i pietruszki.
Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami
Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i zdejmujemy żurek z palnika.
Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i tłuczemy.
Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rumiano.