Sposób przygotowania:
Żurek z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami
1. Boczek kroimy w małą kostkę. Kiełbasę kroimy w większą lub mniejszą kostkę, tak jak lubimy, ja kroiłam w plasterki, a każdy plasterek na cztery części. Następnie na niewielkiej ilości oleju przesmażamy do ładnego zrumienienia.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
3. Do bulionu wlewamy zakwas, dodajemy kiełbasę z boczkiem, śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlewamy do zupy, zagotowujemy mieszając rózgą, żeby nie zrobiły się grudki. Przyprawiamy i dodajmy ziemniaki.
4. Żurek rozlewany na talerze, dajemy po jajku przekrojowym na pół i posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 4 osób.
Składniki można dodawać według własnych proporcji.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
3. Do bulionu wlewamy zakwas, dodajemy kiełbasę z boczkiem, śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlewamy do zupy, zagotowujemy mieszając rózgą, żeby nie zrobiły się grudki. Przyprawiamy i dodajmy ziemniaki.
4. Żurek rozlewany na talerze, dajemy po jajku przekrojowym na pół i posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 4 osób.
Składniki można dodawać według własnych proporcji.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Nie ukrywam, że był pyszny :) Polecam :)