Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Żurek z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny żurek na jesienny obiad, sycący i rozgrzewający. Pewnie każdy zna recepturę na żurek i każdy gotuje po swojemu. Przedstawiam Wam swoją wersję.

Żurek z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami

Składniki:

Żurek z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami

Składniki:

  • około 400 ml naturalnego zakwasu na żurek
  • około 30 dag boczku ( u mnie wędzony i gotowany )
  • około 30 dag dobrej jakościowo kiełbasy
  • bulion około 2 litry
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 kopiaste łyżki śmietany 18 %
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • majeranek suszony według uznania
  • przyprawa do żurku według uznania
  • olej do smażenia
  • świeża natka pietruszki
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami
1. Boczek kroimy w małą kostkę. Kiełbasę kroimy w większą lub mniejszą kostkę, tak jak lubimy, ja kroiłam w plasterki, a każdy plasterek na cztery części. Następnie na niewielkiej ilości oleju przesmażamy do ładnego zrumienienia.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.

3. Do bulionu wlewamy zakwas, dodajemy kiełbasę z boczkiem, śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlewamy do zupy, zagotowujemy mieszając rózgą, żeby nie zrobiły się grudki. Przyprawiamy i dodajmy ziemniaki.

4. Żurek rozlewany na talerze, dajemy po jajku przekrojowym na pół i posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla około 4 osób.

Składniki można dodawać według własnych proporcji.