Sposób przygotowania:
Żur z pieczoną kiełbasą
Kiełbasę ułożyć w płaskim naczyniu i zalać piwem wymieszanym z miodem, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Seler, czosnek ( całe ząbki), łodygi pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie zalać 1 litrem wody, dodać pokrojone w paseczki suszone grzyby i pod przykryciem gotować do miękkości.Kiedy grzyby są miękkie to z garnka wyjąć selera, pietruszkę i czosnek, następnie do garnka dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle, wlać zakwas i dodać chrzan, całość zagotować na koniec dodać wymieszaną z niewielką ilością wody śmietanę, Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością suszonego majeranku.Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na pół, zalać gorącą zupą, dołożyć kiełbasę i podawać gorące.