2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Żur na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12

W wersji wielkanocnej do żuru niezbędne będą jajka ugotowane na twardo, na co dzień można podawać żurek z ziemniakami.

Żur na wędzonce

Składniki:

Żur na wędzonce

 

  • 50 dag boczku wędzonego
  • 40 dag białych kiełbasek
  • 30 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki utartego świeżego chrzanu
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 1/2 litra zakwasu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Żur na wędzonce
Marchewkę i pietruszkę obieramy myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy boczek w całości i zwyczajną kiełbasę, zioła-liść laurowy i ziele angielskie,zalewamy zimną wodą -około 2 litry i gotujemy 30 minut wywar, warzywa wyjmujemy, boczek i zwyczajną kiełbasę kroimy w kostkę dodajemy do wywaru, wrzucamy białe kiełbaski i ponownie gotujemy 15 minut, wlewamy zakwas dodajemy starty chrzan ,majeranek, sól i pieprz , po zagotowaniu zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku chrzanem ze słoiczka.Podajemy z gotowanymi jajkami na twardo.