iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Żur świateczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przepyszny żur sama nazwa mowi świateczny także podaje go w rózne świeta

Żur świateczny

Składniki:

Żur świateczny

 

  • 7 l wywaru z kości wołowych i wieprzowych
  • 3 l zakwasu na żur
  • 5 g czosnku
  • 5 g ziaren jałowca
  • 2 g majeranku
  • 3 dag soli

Sposób przygotowania:

Żur świateczny
Przygotować wywar bez kości przecedzić. Do przecedzonego wywaru dodać zakwas na żur, roztarte przyprawy na sól. Zagotować. Mięso i wędlinę pokroić w kostkę, zalać nie duża ilością żuru, podgrzac do zagotowania, dodawać przy porcjowaniu żur po około 50 g na porcje. Żur podawac z pieczywem lub ziemniakami z wody. Ziemniaki wkładać do żuru lub podawać je osobno .