Sposób przygotowania:
Żurek na płuckach
Sposób przygotowania żurku. Płucka dokładnie czyścimy, odciąć tchawice, płuczemy.
Zalewamy wodą aby pucka były zakryte.
Do płucek dodać obraną i przekrojoną na części cebule, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku, gotować na małym ogniu do zagotowania, odlać wodę, zalać ponownie, gotować do miękkości ok. 1,5 godziny.
Płucka wyjąc z wywaru, ostudzić , pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, włożyć pokrojone mięso zalać ukiszonym żurem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy wraz majerankiem.
Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zagotować.
Podawać z ziemniaczkami.
Zalewamy wodą aby pucka były zakryte.
Do płucek dodać obraną i przekrojoną na części cebule, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku, gotować na małym ogniu do zagotowania, odlać wodę, zalać ponownie, gotować do miękkości ok. 1,5 godziny.
Płucka wyjąc z wywaru, ostudzić , pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, włożyć pokrojone mięso zalać ukiszonym żurem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy wraz majerankiem.
Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zagotować.
Podawać z ziemniaczkami.
gusia1000