Sposób przygotowania:
Żurek w chlebowych miseczkach
Marchew obieram i płuczę, a czosnek obieram z osłonki. Kiełbasę kroję na plasterki. W garnku umieszczam warzywa i kiełbasę, zalewam to wrzącym wywarem warzywnym lub drobiowym. Do garnka dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz przyprawę do żurku. Gotuję całość na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie stopniowo wlewam do wywaru z warzywami i kiełbasą zakwas na żurek, po spróbowaniu dolewam więcej jeśli jest taka potrzeba, tak aby otrzymać pożądany smak żurku. Całość doprowadzam do zagotowania. Pod koniec gotowania dodaję majeranek, śmietanę i znowu zagotowuję. Ugotowaną marchewkę wyjmuję z wywaru i kroję w plasterki. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i kroję w plasterki. Miseczki chlebowe wydrążam, wlewam do nich żurek. Całość ozdabiam plasterkami ugotowanej marchewki, jajka i kiełbasy i natką pietruszki. Od razu podaję.