mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Żurek w chlebowych miseczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najbardziej lubię podawać żurek z jajkiem ugotowanym na twardo, plasterkami kiełbasy i marchewki. Lubię wyrazisty, dość kwaśny jego smak:)

Żurek w chlebowych miseczkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek w chlebowych miseczkach

 

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 30 dag kiełbasy
  • zakwas na żur (nie podam ilości, gdyż zawsze wlewam "na oko")
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • opakowanie przyprawy do żurku
  • liść laurowy
  • pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany 12% (lub 18%)
  • jajka ugotowane na twardo
  • chlebowe miseczki do podania

Sposób przygotowania:

Żurek w chlebowych miseczkach
Marchew obieram i płuczę, a czosnek obieram z osłonki. Kiełbasę kroję na plasterki. W garnku umieszczam warzywa i kiełbasę, zalewam to wrzącym wywarem warzywnym lub drobiowym. Do garnka dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz przyprawę do żurku. Gotuję całość na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie stopniowo wlewam do wywaru z warzywami i kiełbasą zakwas na żurek, po spróbowaniu dolewam więcej jeśli jest taka potrzeba, tak aby otrzymać pożądany smak żurku. Całość doprowadzam do zagotowania. Pod koniec gotowania dodaję majeranek, śmietanę i znowu zagotowuję. Ugotowaną marchewkę wyjmuję z wywaru i kroję w plasterki. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i kroję w plasterki. Miseczki chlebowe wydrążam, wlewam do nich żurek. Całość ozdabiam plasterkami ugotowanej marchewki, jajka i kiełbasy i natką pietruszki. Od razu podaję.
Żurek w chlebowych miseczkach
Kiełbasę kroję w plasterki, dodaję do garnka
Żurek w chlebowych miseczkach
Do wywaru dodaję marchew i obrane ząbki czosnku
Żurek w chlebowych miseczkach
Na koniec wlewam do wywaru zakwas na żurek