Sposób przygotowania:
Żurek w chlebie własnego wypieku
Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem żeby puściła soki. Po ugotowaniu wyjmuje, boczek, kiełbasę i kroję na kawałki. Do wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozduszony, i śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek, i kiełbasę. Podaję żurek w chlebie z jajkiem ugotowanym.Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie ½ szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól, przyprawę do chleba staropolskiego. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta które posłużą jako uchwyt. Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika, i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut temp początkowa 250 stopni 10 minut i zmniejszam na 180 stopni. Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką. Odcinam górną część chleba, wydrążam miąższ. Zapiekam wydrążony chleb w piekarniku przez 15minut temp 180 stopni żeby się podsuszył, i nie przeciekał żurek. Przed padaniem wlewam żurek.
darmiona
marietta