Sposób przygotowania:
Żurek z koperkiem
Obrać , umyć i drobno pokroić ( w kostkę) ziemniaki i marchew. Por pokroić w cienkie pół plasterki. Zalać wodą ( nie solić ) i gotować 20 minut. W tym czasie pokroić bardzo drobno wędzonkę i wytopić na skwarki ( ma być chuda by nie powstało za dużo tłuszczu). Przełożyć do garnka . Zmniejszyć gaz i do wrzątku włożyć kiełbasy i parzyć 20 minut. Wyjąć kiełbasy. Wsypać koper. Zagotować. Wlać zakwas. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli trzeba ( jeśli korzystamy z żurku w proszku trzeba wlać rozrobiony w 1/2 szklanki wody po wyjęciu kiełbasy. Gotować 10 minut i dopiero dodać koper , a potem śmietankę ). * Użyłam zakwasu z przepisu ,, Buniowy zakwas na żurek ". Ale jeśli ktoś sam nie przygotowuje zakwasu może użyć kupnego w butelce lub nawet żurku w proszku takiego na 1/2 litra wody ( zwiększamy wtedy ilość wody o 1/2 szklanki zimnej w której rozrabiamy proszek i wlewamy do zupy 10 minut przed końcem gotowania). ** Podpowiadam , że zakwas na żurek można robić raz na jakiś czas , a potem dzielić na porcje i mrozić bo przecież nie sposób gotować żurku co kilka dni. *** Można bez - ja po prostu miałam kawałeczek to wykorzystałam.