Sposób przygotowania:
Żurek na owsianym zakwasie :
Obrać włoszczyznę i zalać w garnku wodą razem z wędzonką . Gotować 20 minut. Wyjąć warzywa . Do wrzącego wywaru wkładać białą kiełbasę i parzyć 20 minut ( wywar ma tylko ,, pyrkać ,,- nie może wrzeć ).Wyjąć wędzonkę i kiełbasę. Do wywaru dodać przecedzony zakwas , przyprawę do żurku. Zagotować i gotować 5 minut. Wlać śmietankę . Wędzonkę pokroić w kostkę , kiełbasę w kawałki lub plasterki - jak kto lubi . Szynkę pokroić w paseczki. Obrać jajka i przekroić na połówki .Pokroić w plasterki wyjęta z wywaru marchew . Podawać układając na talerzu ( w miseczce ) wędzonkę i białą kiełbasę , plasterki marchewki .Zalać gorącym żurkiem. Posypać paseczkami szynki i natką pietruszki .Dołożyć jajko . Moim zdaniem nie ma potrzeby dodawania do gotowania czosnku, ziela angielskiego czy liścia laurowego bo te smaki są juz w zakwasie .Soli też nie trzeba bo wędliny mają sól w sobie , a przyprawa Kotanyi jest wyjątkowo aromatyczna ( można też zrobić swoja mieszankę z czosnku granulowanego, majeranku, pieprzu , soli , cukru i tymi przyprawami doprawiać żurek ). Można dodawać do żurku ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w plastry lub podawać go czysty bez dodatków do picia .