Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Żurek tradycyjny 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny żurek staropolski

Żurek tradycyjny 4 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żurek tradycyjny 4

 

  • 2,5 litry wody
  • 250 ml zakwasu do żurku
  • 250 ml mleka
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • vegeta do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

 

Sposób przygotowania:

Żurek tradycyjny 4
Boczek wrzucić do wody i gotować na małym ogniu aby powstał wywar. Po tym czasie wyjąć boczek a do wywaru wlać zakwas do żurku, mleko i zagotować. Gdy utworzy się piana na wierzchu, należy ją usunąć chochelką. Następnie dodać do żurku chrzan, majeranek oraz wszystkie przyprawy do smaku. Chwilkę zagotować aby wszystkie smaki się połączyły. Gotowy żurek podawać z jajkiem na twardo, boczkiem, oraz kiełbasą wiejską. Smacznego!
Żurek tradycyjny 4