misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Żurek z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny, aromatyczny żurek z leśnymi grzybami i biała kiełbasą. Doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.

Żurek z białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z białą kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Żurek z białą kiełbasą
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Ząbki czosnku obieramy z wierzchniej warstwy. Do wysokiego garnka wrzucamy pokrojoną marchew, ząbki czosnku, liście laurowe angielskie ziele. Dodajemy białą kiełbasę oraz leśne grzyby. Ich ilość zależy od naszych upodobań. Całość zalewamy około 3 litrami wody i zagotowujemy. Gdy woda zawrze zmniejszamy płomień o połowę i gotujemy przez 35-40 minut. Następnie wlewamy zakwas i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut. Gotowy podajemy.
Żurek z białą kiełbasą
Do garnak dajemy pokrojoną w plasterki marchew ząbki czosnku liście laurowe i angielskie ziele
Żurek z białą kiełbasą
Dodajemy białą kiełbasę oraz leśne grzyby
Żurek z białą kiełbasą
Całość zalewamy wodą i gotujemy przez około 35-40 minut
Żurek z białą kiełbasą
Do garnka dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki