misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 556]

Żurek z boczkiem i biała kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny, aromatyczny żurek z białą kiełbasą. Doskonały nie tylko na święta. Idealny na obiad dla całej rodziny.

Żurek z boczkiem i biała kiełbasą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Żurek z boczkiem i biała kiełbasą

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek z boczkiem i biała kiełbasą
Wędzony boczek kroimy w średniej wielkości kostkę. Marchew obieramy, dokładnie myjemu i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy, przekrawamy na połówki. W garnku przesmażamy boczek. Gdy stanie się rumiany dodajemy pokrojoną marchew.

Całość zalewamy rosołem lub zimną wodą. Dodajemy czosnek, liść laurowy, angielskie ziele oraz białą kiełbasę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie podkręcamy gaz i gdy wywar zaczenie mocno wrzeć wlewamy zakwas na żurek. Cały czas mieszamy.

Gdy zupa zawrze umniejszamy gaz i gotujemy 10 minut.

Po tym czasie wyłączamy, i odstawiamy na 15-20 minut Podajemy np. z jajkiem lub z ziemniakami. 
Żurek z boczkiem i biała kiełbasą
Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy do zrumienienia
Żurek z boczkiem i biała kiełbasą
Gdy boczek stanie się rumiany dodajemy marchew
Żurek z boczkiem i biała kiełbasą
Boczek oraz marchew zalewamy rosołem lub zimną wodą
Żurek z boczkiem i biała kiełbasą
Do garnka dodajemy pokrojony na połówki czosnek
Żurek z boczkiem i biała kiełbasą
Dodajemy biała kiełbasę
Żurek z boczkiem i biała kiełbasą
Po 40 minutach wlewamy zakwas na zurek

Tagi:

zury zupy