Sposób przygotowania:
Żurek z boczkiem i biała kiełbasą
Wędzony boczek kroimy w średniej wielkości kostkę. Marchew obieramy, dokładnie myjemu i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy, przekrawamy na połówki. W garnku przesmażamy boczek. Gdy stanie się rumiany dodajemy pokrojoną marchew.
Całość zalewamy rosołem lub zimną wodą. Dodajemy czosnek, liść laurowy, angielskie ziele oraz białą kiełbasę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie podkręcamy gaz i gdy wywar zaczenie mocno wrzeć wlewamy zakwas na żurek. Cały czas mieszamy.
Gdy zupa zawrze umniejszamy gaz i gotujemy 10 minut.
Po tym czasie wyłączamy, i odstawiamy na 15-20 minut Podajemy np. z jajkiem lub z ziemniakami.
Całość zalewamy rosołem lub zimną wodą. Dodajemy czosnek, liść laurowy, angielskie ziele oraz białą kiełbasę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie podkręcamy gaz i gdy wywar zaczenie mocno wrzeć wlewamy zakwas na żurek. Cały czas mieszamy.
Gdy zupa zawrze umniejszamy gaz i gotujemy 10 minut.
Po tym czasie wyłączamy, i odstawiamy na 15-20 minut Podajemy np. z jajkiem lub z ziemniakami.