aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Żurek z pulpecikami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybki w przygotowaniu i lekki żurek z malutkimi pulpecikami i jajkiem na twardo. Moi domownicy lubią go jeść z dodatkiem świeżego pieczywa z masłem.

Żurek z pulpecikami i jajkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Żurek z pulpecikami i jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Żurek z pulpecikami i jajkiem
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego.

W międzyczasie do miseczki wrzucamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy namoczoną w mleku i mocno odciśniętą bułkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Następnie formujemy malutkie pulpeciki i wrzucamy je na gotującą się wodę. Co jakiś czas mieszając gotujemy je przez 15 minut.

Dodajemy startą marchewkę z pietruszką i pokrojonym lubczykiem (miałam mrożone). Gotujemy jeszcze 5 minut. Żur przelewamy do kubka i mieszamy ze śmietaną, gotowy wlewamy do garnka z pulpecikami i dokładnie mieszamy.

Całość możemy jeszcze doprawić do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.

Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki, układamy je na talerzach i zalewamy gorącym żurkiem z pulpecikami.
Żurek z pulpecikami i jajkiem
Z mięsa, jajka, bułki i przypraw wyrabiamy mięsną masę, następnie formujemy malutkie pulpeciki.
Żurek z pulpecikami i jajkiem
Pulpeciki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, liśćmi i zielem angielskim.
Żurek z pulpecikami i jajkiem
Dodajemy startą marchewkę z pietruszką i pokrojonym lubczykiem.
Żurek z pulpecikami i jajkiem
Całość zalewamy żurem wymieszanym ze śmietaną.
Żurek z pulpecikami i jajkiem
Ugotowane jajka kroimy w ćwiartki i zalewamy je żurkiem z pulpecikami.