Sposób przygotowania:
Żurek z pulpecikami i jajkiem
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego.
W międzyczasie do miseczki wrzucamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy namoczoną w mleku i mocno odciśniętą bułkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Następnie formujemy malutkie pulpeciki i wrzucamy je na gotującą się wodę. Co jakiś czas mieszając gotujemy je przez 15 minut.
Dodajemy startą marchewkę z pietruszką i pokrojonym lubczykiem (miałam mrożone). Gotujemy jeszcze 5 minut. Żur przelewamy do kubka i mieszamy ze śmietaną, gotowy wlewamy do garnka z pulpecikami i dokładnie mieszamy.
Całość możemy jeszcze doprawić do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki, układamy je na talerzach i zalewamy gorącym żurkiem z pulpecikami.
W międzyczasie do miseczki wrzucamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy namoczoną w mleku i mocno odciśniętą bułkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Następnie formujemy malutkie pulpeciki i wrzucamy je na gotującą się wodę. Co jakiś czas mieszając gotujemy je przez 15 minut.
Dodajemy startą marchewkę z pietruszką i pokrojonym lubczykiem (miałam mrożone). Gotujemy jeszcze 5 minut. Żur przelewamy do kubka i mieszamy ze śmietaną, gotowy wlewamy do garnka z pulpecikami i dokładnie mieszamy.
Całość możemy jeszcze doprawić do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki, układamy je na talerzach i zalewamy gorącym żurkiem z pulpecikami.