Sposób przygotowania:
Żurek z kaszanką
Do gotowania stawiamy ok 2 i 1/2 l wody. Dodajemy pokrojoną i przesmażoną wędlinę.
Czosnek drobno kroimy i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do zupy, dodajemy też liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
Nakłuć kaszankę wykałaczką i włożyć razem z osłonką do garnka. Ogrzewamy ok 15 min.
Gdy kaszanka będzie ugrzana wyjąć i pokroić na kawałki położyć na talerzach (trzeba pilnować bo kaszanka może pękać).
Dodajemy zakwas, majeranek i doprawiamy do smaku.
Jajka gotujemy na twardo obieramy i dowolnie kroimy dokładamy do kaszanki na talerze.
Zalewamy gorącym żurkiem.
Czosnek drobno kroimy i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do zupy, dodajemy też liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
Nakłuć kaszankę wykałaczką i włożyć razem z osłonką do garnka. Ogrzewamy ok 15 min.
Gdy kaszanka będzie ugrzana wyjąć i pokroić na kawałki położyć na talerzach (trzeba pilnować bo kaszanka może pękać).
Dodajemy zakwas, majeranek i doprawiamy do smaku.
Jajka gotujemy na twardo obieramy i dowolnie kroimy dokładamy do kaszanki na talerze.
Zalewamy gorącym żurkiem.