BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Żurek z pieczarkami na wędzonych żeberkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Każdy z nas na pewno lubi żurek ,który możemy przyrządzić na różne sposoby. Można go podać z tłuczonymi ziemniakami jak i pokrojone w kostkę tak zwany żur żonaty z dodatkiem pieczarek. Taki właśnie żurek dzisiaj podaję.

Żurek z pieczarkami na wędzonych żeberkach

Składniki:

Żurek z pieczarkami na wędzonych żeberkach

 

 

  • Dodatkowo;
  • Ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki 5 szt,

Sposób przygotowania:

Żurek z pieczarkami na wędzonych żeberkach
Żeberka wędzone zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania.

Gotujemy około 20 minut,następnie dodajemy obraną, pokrojoną i zeszkloną na patelni cebulę.

Dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz przyprawy.

Gotujemy około 40 minut, żeberka wyjmujemy obieramy kroimy i wkładamy z powrotem do zupy.

Pieczarki po oczyszczeniu, umyciu kroimy i podsmażyć na oleju.

Podsmażone pieczarki dodajemy do zupy. 

Zupę zalewamy żurem, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie.

Odcedzamy i dodajemy do żurku.

Tagi:

zupa żurek