Sposób przygotowania:
Żurek z boczkiem i śmietaną
1. Wstawić wodę w garnku, gotować do wrzenia.
2. W tym czasie wstawić również ziemniaki, gotować do miękkości.
3. Pokroić cebulę i boczek, podsmażyć na patelni, na małej ilości oleju.
4. Gdy woda w garnku będzie gorąca, wrzucić dwie kostki rosołowe, wlać żurek z butelki.
5. Dodać mały kubek śmietany, wymieszać całość, dodać ziemniaki, boczek i cebulę.
6. Doprawić pieprzem, kminkiem, majerankiem.
2. W tym czasie wstawić również ziemniaki, gotować do miękkości.
3. Pokroić cebulę i boczek, podsmażyć na patelni, na małej ilości oleju.
4. Gdy woda w garnku będzie gorąca, wrzucić dwie kostki rosołowe, wlać żurek z butelki.
5. Dodać mały kubek śmietany, wymieszać całość, dodać ziemniaki, boczek i cebulę.
6. Doprawić pieprzem, kminkiem, majerankiem.
gienek wołek
ziutula
Henia