Żurek z boczkiem i śmietaną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Jest to syta i smaczna zupa, nie dla osób na diecie gdyż ma sporo śmietany i boczku. Są tu proporcje na 6 misek, ja zwykle jem trzy i starcza mi na dwudniowy obiad.

Żurek z boczkiem i śmietaną

Składniki:

Żurek z boczkiem i śmietaną

 

  • 1. żurek w butelce
  • 2. 2 kostki rosołowe
  • 3. 20 deko boczku
  • 4. cebula
  • 5. kilo ziemniaków
  • 6. kubek 200 ml śmietany 18 %
  • 7. przyprawy: kminek, majeranek, pieprz

Sposób przygotowania:

Żurek z boczkiem i śmietaną
1. Wstawić wodę w garnku, gotować do wrzenia.

2. W tym czasie wstawić również ziemniaki, gotować do miękkości.

3. Pokroić cebulę i boczek, podsmażyć na patelni, na małej ilości oleju.

4. Gdy woda w garnku będzie gorąca, wrzucić dwie kostki rosołowe, wlać żurek z butelki.

5. Dodać mały kubek śmietany, wymieszać całość, dodać ziemniaki, boczek i cebulę.

6. Doprawić pieprzem, kminkiem, majerankiem.

Tagi:

żurek zupa