Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Żurek z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo często gości na moim stole żurek w takim właśnie wydaniu

Żurek z kiełbasą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurek z kiełbasą

 

  • 1 szklanka zakwas na żur,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 30 dag kiełbasa,
  • 1/2 szklanki śmietana,
  • 2 łyżki mąka,
  • 10 dag boczek wędzony,
  • 1 łyżeczka majeranek,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbasą
Kiełbasę pokroić, zalać 1 l wrzącej wody, chwilę pogotować. Następnie wlać zakwas, drobno posiekany czosnek, majeranek, mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Następnie dodać rozmieszaną śmietanę i stopiony na patelni boczek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypać natką pietruszką
Żurek z kiełbasą
Etap 1
Żurek z kiełbasą
Etap 2