Żurek z kiełbasą i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i aromatyczna zupka

Żurek z kiełbasą i jajkiem

Składniki:

Żurek z kiełbasą i jajkiem

 

  • 5 szt - ziemniaki,
  • 3 łyżki - włoszczyzna mrożona (pokrojona w paski)
  • 0,5 l - żur,
  • 1,5 l - rosół warzywny,
  • 40 dag - biała kiełbasa parzona,
  • 3 łyżki - śmietana 12%,
  • 1 łyżeczka - majeranek,
  • jajka,
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbasą i jajkiem
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Rosół podgrzać. Dodać pokrojone ziemniaki, włoszczyznę oraz wlać żur. Zagotować. Kiełbasę pokroić na plasterki, które następnie pokroić jeszcze na połówki i dodać do gotującej się zupy. Wszystko razem zagotować. Dodać śmietanę oraz doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami.