Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Żurek na żeberkach z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny, rozgrzewający żurek, jest dobry na wszystkie sposoby. Jednak podany z wędzonym boczkiem smakuje mi najlepiej.

Żurek na żeberkach z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na żeberkach z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Żurek na żeberkach z boczkiem
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, zalać litrem wody. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem. Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać do żuru. Dodać pokrojony w plastry czosnek. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy żeberka zmiękną dodać ziemniaczki wraz z kiełbaską. Kiedy kiełbaska się ugotuje wyjąć ją i pokroić. Jajka ugotować w osolonej wodzie. Kiedy wszystko będzie miękkie do wywaru dodać żur. Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco z kawałkami kiełbasy i jajkiem. 
Żurek na żeberkach z boczkiem
Żeberka zalać wodą dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Żurek na żeberkach z boczkiem
Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na oliwie.
Żurek na żeberkach z boczkiem
Obrane ziemniaczki pokroić w niewielką kostkę.
Żurek na żeberkach z boczkiem
Kiedy wszystko zmięknie dodać żur (zakwas).