iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Żurek na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żurek to jest jedno z ulubionych dań w mojej rodzinie. Ten przepis jest niezwykły, a to za sprawą dodanych wędzonych żeberek.

Żurek na wędzonce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na wędzonce

 

Sposób przygotowania:

Żurek na wędzonce

przygotowanie warzyw

Żurek na wędzonce
Warzywa nie muszą być pokrojone bardzo równo.

Marchewki i pietruszki kroimy w średnią kostkę.

przygotowanie warzyw

Żurek na wędzonce
Ziemniaki nie muszą być pokrojone bardzo równo.

Ziemniaki kroimy w średnią kostkę.

gotowanie

Żurek na wędzonce
Do ugotowanego wywaru dodajemy stopniowo składniki.

Wlewamy do garnka 2 litry wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żeberka, cebulę, czosnek, koper, pietruszkę, listki i ziele angielskie. Gotujemy wszystko przez godzinę. Następnie dodajemy sól, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, wlewamy zakwas.

Gotujemy do miękkości warzyw. Pieprzymy, dodajemy majeranek oraz śmietanę. Wrzucamy kiełbasę, chwilę gotujemy i podajemy z ugotowanym jajkiem i groszkiem ptysiowym.