misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek z pulpetami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Żurek w nieco innym wydaniu

Żurek z pulpetami

Składniki:

Żurek z pulpetami

 

  • Gotowy zakwas żurku
  • włoszczyzna
  • czosnek,vegeta
  • sól,pieprz,cukier
  • ziele ang. , liśc laurowy
  • 30dkg- 40dkg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1kaizerka
  • majeranek natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Żurek z pulpetami
W dwóch litrach wody gotujemy włoszczyznę dodając listek laurowy i kilka ziarenek ziela,W tym czasie wyrabiamy mięso dodając do niego jajko ,pół cebuli pokrojonej w kostkę, bułkę namoczoną i odciśniętą,sporo majeranku i zieleninę pokrojoną drobno,sól, pieprz. Po dokladnym wymieszaniu wyrabiamy kulki i obtaczamy w mące. Z garnka wyjmujemy ugotowaną jarzynę dodajemy do smaku odpowiednią ilość zurku i na gotujący wywar wkładamy delikatnie pulpeciki i na wolnym ogniu gotujemy do pół godziny. Ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do żyrku. Smacznego!