Sposób przygotowania:
Żurek z pulpetami
W dwóch litrach wody gotujemy włoszczyznę dodając listek laurowy i kilka ziarenek ziela,W tym czasie wyrabiamy mięso dodając do niego jajko ,pół cebuli pokrojonej w kostkę, bułkę namoczoną i odciśniętą,sporo majeranku i zieleninę pokrojoną drobno,sól, pieprz. Po dokladnym wymieszaniu wyrabiamy kulki i obtaczamy w mące. Z garnka wyjmujemy ugotowaną jarzynę dodajemy do smaku odpowiednią ilość zurku i na gotujący wywar wkładamy delikatnie pulpeciki i na wolnym ogniu gotujemy do pół godziny. Ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do żyrku. Smacznego!
Sarenka
Bahus
Bahus
miało być pulpetów z żurkiem ;)
norbi53
Babciagramolka
Gorąco wszystkim taki żurek polecam .Brawo.
Paola
Żurek był z przepisu Pyzy- z warzywami i suszonymi grzybami. Ale jak już robić żurek inaczej, to do końca. Wykorzystałam Twój pomysł : pulpety zamiast zwykłej kiełbasy. Nie miałam mielonego, ale z pomocą przyszedł mi Jamie Oliver i jego pulpety utoczone z surowej (nie parzonej) białej kiełbasy wyjętej z osłonki. Misiu, piąteczka za pomysł!
misia53
Za piąteczkę dziękuję a pomysłu gratuluję!
brozia
eli_555