Sposób przygotowania:
Żytni chleb na zdrowie
W misie robota umieścić oba rodzaje siemienia lnianego, zalać wrzątkiem 2 cm powyżej powierzchni ziaren. Odstawić do napęcznienie i wystudzenia (można na całą noc). Następnie dodać wodę, zakwas, mielony ostropest, sezam, słonecznik, obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny, przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek, wyrównać, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec 30 minut.
Wystudzić na kratce
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek, wyrównać, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec 30 minut.
Wystudzić na kratce