Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Żytni chleb na zdrowie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Smaczny chlebek żytni na żytnim zakwasie, z mnóstwem zdrowych dodatków, m.in. z siemieniem lnianym, ostropestem...

Żytni chleb na zdrowie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żytni chleb na zdrowie

 

  • namaczanka:
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego złotego
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego ciemnego
  • wrzątek
  • ciasto właściwe:
  • 500 g zakwasu żytniego
  • 700 g wody
  • 2 łyżki mielonego ostropestu
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki słonecznika
  • 800 g mąki żytniej 720
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Żytni chleb na zdrowie
W misie robota umieścić oba rodzaje siemienia lnianego, zalać wrzątkiem 2 cm powyżej powierzchni ziaren. Odstawić do napęcznienie i wystudzenia (można na całą noc). Następnie dodać wodę, zakwas, mielony ostropest, sezam, słonecznik, obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny, przykryte ściereczką.

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek, wyrównać, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec 30 minut.

Wystudzić na kratce
Żytni chleb na zdrowie
Wszystkie składniki zagnieśc i odstawić do wyrośnięcia
Żytni chleb na zdrowie
następnie przełożyć do foremek, oprószyć mąką

Tagi:

pieczywo chleb