Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To chlebek z moimi ulubionymi ziarnami. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Zawsze wszystkim bardzo smakuje.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami

Składniki:

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami

 

  • 330 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 70 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki ziaren amarantusa
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 21 g drożdży świeżych
  • 500 ml wody letniej

Sposób przygotowania:

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami

1.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami
Wsypanie i wymieszanie mąki na chlebek z ziarnami

Do przygotowanej miski przesiałam wszystkie mąki, a potem wymieszałam łyżką.

2.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami
Wsypanie ziaren do miski i wymieszanie ich z pozostałymi składnikami

Następnie wsypałam wszystkie ziarna i ponownie wymieszałam łyżką drewnianą.

3.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami
Wymieszanie soli kuchennej z pozostałymi składnikami

Sól kuchenną również wsypałam do miski i wymieszałam.

4.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami
Wsypanie cukru kryształu do miski i wymieszanie

Cukier kryształ to kolejny składnik, który wsypałam do miski.

5.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski.

6.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami

Letnią wodę wlałam na samym końcu do wszystkich składników.

7.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami

Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

8.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami

Po tym czasie ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do foremek silikonowych. Znowu odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

9.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Chlebek pszenno - orkiszowy z ziarnami

Gorące wystudziłam na kratce z piekarnika. Smacznego !


Tagi:

pieczywo chleb