SUPERPRZEPIS

Żytnie brownie z cukinią

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Żytnie brownie z cukinią Więcej zdjęć (4)

Cukinia idealnie nadaje się do słodkich wypieków i deserów. W połączeniu z czekoladowym ciastem smakuje pysznie! Jest soczysta, dzięki czemu ożywia smak ciasta.

Składniki:

Żytnie brownie z cukinią

SKŁADNIKI (blaszka 30x25 cm)

  • Ciasto czekoladowe:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 gram mąki żytniej razowej,
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 kopiata łyżeczka kawy mielonej,
  • ok 300 gram młodej cukinii
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Żytnie brownie z cukinią

ETAP 1

Żytnie brownie z cukinią
Umytą i osuszoną cukinię kroimy na mniejsze części

Cukinię kroimy w kostkę.

ETAP 2

Żytnie brownie z cukinią
Masło i czekoladę rozpuszczamy razem

Czekolady łamiemy na mniejsze części i wraz z masłem rozpuszczamy.

ETAP 3

Żytnie brownie z cukinią
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy kawę oraz kakao

Do rozpuszczonych składników dodajemy kakao oraz kawę. Całość mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

ETAP 4

Żytnie brownie z cukinią
Sypkie składniki łączymy ze sobą

W misce łączymy sypkie składniki: mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby, sodę i proszek do pieczenia.

ETAP 5

Żytnie brownie z cukinią
Na koniec do ciasta dodajemy sypkie składniki

Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy cukier oraz stopniowo jajka. Dokładnie miksujemy całość. Na koniec wsypujemy wymieszane sypkie składniki.

ETAP 6

Żytnie brownie z cukinią
na wylane ciasto układamy pokrojoną cukinię

Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu układamy dość gęsto przygotowaną cukinię. Brownie wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Po około 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszamy do 180°C . Ciasto pieczemy około 40 minut.
Upieczone studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

cukinia