Sposób przygotowania:
Żytnie brownie z cukiniąETAP 1

Cukinię kroimy w kostkę.
ETAP 2

Czekolady łamiemy na mniejsze części i wraz z masłem rozpuszczamy.
ETAP 3

Do rozpuszczonych składników dodajemy kakao oraz kawę. Całość mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
ETAP 4

W misce łączymy sypkie składniki: mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby, sodę i proszek do pieczenia.
ETAP 5

Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy cukier oraz stopniowo jajka. Dokładnie miksujemy całość. Na koniec wsypujemy wymieszane sypkie składniki.
ETAP 6

Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu układamy dość gęsto przygotowaną cukinię. Brownie wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Po około 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszamy do 180°C . Ciasto pieczemy około 40 minut.
Upieczone studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
marcinka