Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Żywieckie kwiaty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kwiaty z ciasta kruchego z dodatkiem wędliny żywieckiej.

Żywieckie kwiaty

Składniki:

Żywieckie kwiaty

 

  • Składniki:

 

  • Kruche ciasto:
  • (wersja słona)

 

 

  • Dodatkowo :
  • wędlina żywiecka

Sposób przygotowania:

Żywieckie kwiaty
Mąkę razem z solą .. masłem i żółtkiem siekamy. Dodajemy 1 łyżkę wody i rozkruszamy palcami. Zagniatamy całość na gładkie ciasto. zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła szklanką z ostrymi brzegami. Na każdym kole układamy po 2 plasterki kiełbasy żywieckiej. Przykrywamy drugim kołem , lekko dociskamy. Rozcinamy w kilku miejscach i delikatnie skręcamy tworząc " wiatraczki ". Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( 15minut / 200C ) Ozdabiamy ketchupem i sosem czosnkowym Zajadamy ciepłe! Smacznego!