Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Anyżowe pierożki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gotowałam Anyżową pomidorową na rozgrzewkę na korpusie z kurczaka i chciałam ją podać z malutkimi pierożkami.

Anyżowe pierożki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Anyżowe pierożki

 

  • 2/3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2/3 szklanki mięsa gotowanego z drobiu
  • 1 średnia cebula
  • pieprz mielony do smaku
  • szczypta mielonego anyżu gwiaździstego
  • 1 łyżka otartego tymianku
  • sól-szczypta do smaku
  • 1 łyżeczka ouzo
  • 1,5 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Anyżowe pierożki
Obrać i bardzo drobno pokroić cebulę. Usmażyć na złoto na 1/2 łyżki oleju. Obrać mięso wyjęte z zupy oddzielając chrząstki, skóry i kości. Czyste mięso zmielić. Doprawić solą , pieprzem, tymiankiem, anyżem. Wlać ouzo. Dołożyć cebulę. Wymieszać farsz. Osoloną mąkę zalać w misce wrzącą wodą , dodać łyżkę oleju . Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą by nie wyschło. Rozwałkować ciasto i wycinać małe kółeczka ( ja to robię małą szklaneczką) . Na każde kłaść farsz i lepić pierogi . Układać na posypanej mąką tacy ( z tej porcji wychodzi 30 pierogów ). Wrzucać do wrzącej i osolonej wody. Gotować ok 30 sekund od wypłynięcia. Podawać w gorącej czystej zupie ( pomidorowa, bulion ) posypane listkami tymianku , lub jako osobne danie okraszone masłem lub zrumienioną na maśle cebulką. * W tym wypadku użyłam chudych kawałków obranych z kręgosłupów kurczaka z zupy ( bez chrząstek i skór)
Anyżowe pierożki
Zmielić mieso i wymieszać z podsmażoną cebulą- doprawić do smaku
Anyżowe pierożki
Przygotować parzone ciasto na pierogi-rozwałkować i wycinać krążki na pierogi
Anyżowe pierożki
Na ciasto kłaść farsz i zlepiać pierogi- układać na wysypanej mąką tacce
Anyżowe pierożki
Pierogi gotować w osolonej wodzie z łyżka oleju przez 30 sekund od wypłynięcia

Tagi:

mięso