Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Apfelstrudel z lasagne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Typowe danie , nietypowy sposób przyrządzenia!

Apfelstrudel z lasagne

Składniki:

Apfelstrudel z lasagne

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • makaron lasagne - 10 płatów

 

 

  • rodzynki - 100 g

 

  • rum - 3 łyżki

 

  • cukier - 100 g

 

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Apfelstrudel z lasagne
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odlewamy wodę , nie przelewamy zimną , a makaron na ok. 3 -4 minuty odstawiamy do lekkiego osuszenia. Następnie na blacie lub stolnicy układamy je w 2 rzędach po 5 płatów nachodzących na siebie , tak by utworzyły 1 duży płat. Zostawiamy , by makarony mogły się " skleić " Rodzynki mieszamy z cukrem i rumem , odstawiamy na ok. 10 minut. Jabłka obieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami. Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego. Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel. IS_apfelstrudel , strudel z jabłkami 14 xxxx Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą. Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut ( jeśli góra będzie się zbyt rumienić przykrywamy ją folią aluminiową ). IS_apfelstrudel , strudel z jabłkami 13xxx Po tym czasie zostawiamy jeszcze ok. 15 minut w uchylonym piekarniku , a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem! Zajadamy! Smacznego!