SUPERPRZEPIS

Babcine ciasto ze śliwkami

  • 5
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Babcine ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Proste i łatwe ciasto. Puszyste dzięki ubitym białkom, maślane i słodkie. Z lekko kwaśnymi śliwkami. Posypane cukrem pudrem będzie dopełnieniem popołudniowej herbatki.

Składniki:

Babcine ciasto ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Babcine ciasto ze śliwkami
Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować. Masło rozpuścić i ostudzić. Odstawić na bok. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksować aż piana będzie lśniąca i sztywna a cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym delikatnie i dokładnie miksując. Powoli wlewać masło, cały czas miksując na niskich obrotach. Mąkę przesianą z proszkiem wsypać do miski, wymieszać delikatnie. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 27cm wyścielonej papierem. Wyrównać. Ułożyć połówki śliwek i piec 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić w trójkąty
Babcine ciasto ze śliwkami
Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować. Masło rozpuścić i ostudzić. Odstawić na bok.
Babcine ciasto ze śliwkami
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksować aż piana będzie lśniąca i sztywna a cukier się rozpuści.
Babcine ciasto ze śliwkami
Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym delikatnie i dokładnie miksując. Powoli wlewać masło, cały czas miksując na niskich obrotach.
Babcine ciasto ze śliwkami
Mąkę przesianą z proszkiem wsypać do miski, wymieszać delikatnie. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 27cm wyścielonej papierem. Wyrównać.