szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki drożdżowe z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Coraz rzadziej używam gotowców, ale te dostałam i postanowiłam przetestować. Okazało się, że te babeczki wyszły naprawdę pyszne.

Babeczki drożdżowe z konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki drożdżowe z konfiturą

 

  • 40 g masła
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie na babeczki drożdżowe z konfiturą z owoców leśnych

 

Sposób przygotowania:

Babeczki drożdżowe z konfiturą
Z mieszanki do ciasta odsypujemy 2 łyżki na kruszonkę. Roztapiamy 30 g masła i dodajemy do niego mleko. Pozostałą mieszankę ciasta wsypujemy do miski, dodajemy załączone drożdże, jajka, roztopione masło i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Z odsypanej mieszanki robimy kruszonkę. Dodajemy do niej pozostałe masło i cukier i rozdrabniamy palcami. Po wyrośnięciu ciasta, połowę z niego rozkładamy do papilotek, na kazdą wyciskamy konfiturę i przykrywamy resztą masy. Z wierzchu posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok 17 minut.
Babeczki drożdżowe z konfiturą
Do masy dodajemy jajka roztopione masło z mlekiem i miksujemy
Babeczki drożdżowe z konfiturą
Gdy masa będzie gładka odstawiamy do wyrośnięcia
Babeczki drożdżowe z konfiturą
Połowę masy przekładamy do papilotek i nakłdamy konfiturę
Babeczki drożdżowe z konfiturą
Przykrywamy pozostałym ciastem i posypujemy kruszonką