basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Babeczki z tuńczykiem 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe babeczki na imprezy.

Babeczki z tuńczykiem 2

Składniki:

Babeczki z tuńczykiem 2

 

  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Babeczki z tuńczykiem 2
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Gdy się schłodzi wykładać foremki ciastem (nie smarujemy foremek tłuszczem), piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Tuńczyka przecedzić, rozdrobnić widelcem, paprykę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać, dodać kukurydzę z puszki, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i jogurt (tyle by farsz nie był zbyt rzadki). Jeszcze raz dokładnie wymieszać i nakładać do babeczek przed podaniem (gdy nałożymy farsz wcześniej to po paru minutach babeczki będą się nam rozpadały, ponieważ farsz je zmiękczy). Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

ciasto sosy