joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Babka drożdżowa wialkanocna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tradycyjna babka drożdżowa jest obowiązkowym wypiekiem wielkanocnym u mnie w domu. Przepis jest prosty i nie ma obaw, że babka się nie uda.

Babka drożdżowa wialkanocna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka drożdżowa wialkanocna

 

 

  • Lukier:
  • szkl cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa wialkanocna
Do większej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać drożdże, sól i dokładnie wymieszać. Masło stopić, ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, osączyć. Do miski z suchymi składnikami dodać ciepłe mleko i żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Dodać masło, aromat cytrynowy i rodzynki, wyrabiać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok pół godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy na babkę. Formę blaszaną należy natłuścić i posypać bułką tartą, formy silikonowej się nie natłuszcza. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Lukier. W misce utrzeć cukier puder, sok z cytryny i tyle wody aby powstał gęsty lukier. Polać babkę, udekorować np, cukrowymi motylkami.
Babka drożdżowa wialkanocna
Do miski przesiac mąkę, cukier puder i drożdże
Babka drożdżowa wialkanocna
Do suchych składników dodać żółtka i mleko, wyrobić ciasto.
Babka drożdżowa wialkanocna
Na koniec do ciasta wmieszać namoczone rodzynki
Babka drożdżowa wialkanocna
Ciasto przelać do formy na babkę, piec ok 50 min w 170 stopniach.