Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa wg agnieszkalider
Przygotować rozczyn z drożdży, w tym celu drożdże należy rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki letniego mleka i 3 łyżki mąki. Przykryć rozczyn ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mleka i mąki, utarte z cukrem jajka oraz szczyptę soli, dobrze wyrobić. Na koniec dodać do masy rozpuszczone i ostudzone masło oraz rodzynki, wyrobić, ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Formę wymasować tłuszczem, napełnić ciastem, piec 40- 50 minut w temperaturze około 180 stopni. Zrobić lukier, z cukru pudru, soku z cytryny i wody gorącej. Składniki połączyć ze sobą i utrzeć dokładnie. Polać wierzch babki lukrem. Można polać babkę polewą i posypać posypką lub wiórkami kokosowymi.
milikati