zulka

zulka

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Babka herbaciana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babka w sam raz na Boże Narodzenie

Babka herbaciana

Składniki:

Babka herbaciana

 

  • ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 8 dag KASI
  • 2 żółtka
  • 8 dag rodzynek
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • lukier:
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • KASIA i tarta bułka do posmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Babka herbaciana
1. Przebrać rodzynki, umyć, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut.
2. KASIĘ utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny,sól, przesianą mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
3. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do babkowej formy posmarowanej KASIĄ i posypanej tartą bułką. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni Celsiusza.
5. Zimną babkę polać lukrem sporządzonym ze składników.

Smacznego

Tagi:

ciasto tarta