MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Babka kalafiorowo-serowa z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pomysł przyszedł do głowy spontanicznie. w trakcie pracy jeszcze znacznie uległ zmianie, aż powstał taki oto wytrawny wypiek w postaci babki. Można pokroić w plastry jako przystawkę do chleba, a podając na ciepło z sosem i dodatkami zyskamy obiad.

Babka kalafiorowo-serowa z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka kalafiorowo-serowa z warzywami

Składniki główne

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Babka kalafiorowo-serowa z warzywami
Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy.

Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Wlewamy ubite do białości jajka, dodajemy stare ogórki, marchewkę, ser i posiekany koperek.

Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki (można też użyć keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka).

Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się nie spaliło podczas pieczenia.

Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Przed końcem można folię zdjąć, by lekko przyrumienić wierzch.
Babka kalafiorowo-serowa z warzywami
Pyszna babka, która może być przystawką jak i ciepłym daniem

Tagi:

kalafior