Sposób przygotowania:
Babka z cukinią i daktylami
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oraz gałkę i wymieszać. Cukinię umyć i osuszyć. Jeśli warzywo ma przerośnięte pestki w miąższu to je usunąć jeśli nie to mogą zostać. Następnie pokroić w średniej wielkość kostkę. Orzechy i daktyle także pokroić i dodać do cukinii, wymieszać. Margarynę roztopić na patelni na średnim ogniu, następnie przelać do miski. Dodać cukier i wymieszać. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać je i dodać do miski z margaryną i wymieszać. Dodać pokrojoną cukinię, daktyle i orzechy. Wymieszać. Partiami dodawać mąkę i mieszać do połączenia składników. Na koniec wlać mleko i dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do formy na babkę ( ja użyłam silikonowej). Piec w 180 stopniach około 50-60 minut aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Zostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy. Polewa: Do miski przesypać cukier i dodać dwie łyżki soku i wymieszać. Gdyby masa była mało płynna dodać jeszcze łyżkę soku i dobrze wymieszać. Polać babkę i zostawić do zastygnięcia. Smacznego!
marietta