Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Babka Królewska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babka królewska to luksusowa babka na wielkanoc i nie tylko !

Babka Królewska

Składniki:

Babka Królewska

 

  • 180g.mąki
  • 25g.mąki ziemniaczanej
  • mały proszek do pieczenia
  • 130 g.masła
  • 150g.cukru
  • 4jajka
  • szczypta soli
  • 2łyżki rumu
  • sok z jednej cytryny
  • Krem;
  • 50g.cukru
  • budyń waniliowy
  • 1/2 mleka
  • 200g. masła .
  • Karmel;
  • 50 g.cukru
  • 100 g. pokrojonyczh migdałów
  • olej

Sposób przygotowania:

Babka Królewska
Zmieszaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia, dodaj miękkie masło, cukier, jaja i przyprawy utrzyj mikserem z 5 min. Blachę posmaruj tłuszczem posyp mąką wlej ciasto i upiecz na zloty kolor. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i ostygnij. Ugotowany budyń ochłódz utrzyj masło dodaj po łyżce budyniu. Ciasto przełoż kremem. Masło i cukier mieszając ogrzej na niewielkim ogniu do uzyskania złotego koloru .Dosyp migdały ,rozprowadz karmel na foli posmarowanej olejem gdy wystygnie roztłucz go i posyp ciasto.