Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Babka makowo-kokosowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i prosta w wykonaniu babka z makiem i wiórkami kokosowymi. Idealna na świąteczny stół :) Można ją polać lukrem.

Babka makowo-kokosowa

Składniki:

Babka makowo-kokosowa

 

  • 100 g margaryny
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki maku
  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Babka makowo-kokosowa
Masło roztapiamy w rondelku. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy mąkę,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i masło. Miksujemy wszystko razem. Dodajemy pianę z białek,mak i wiórki - delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy margaryną i wylewamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem,czy już jest sucha) 

Tagi:

jajko jajka mak