Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Babka makowo-morelowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajna ciekawa i kolorowa babka.

Babka makowo-morelowa

Składniki:

Babka makowo-morelowa

 

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 3 szt jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag powideł morelowych
  • 10 dag mak
  • 3 łyżki orzechów włoskich łuskanych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • tłuszcz do smarowania blaszki
  • Lukier: 12 dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka makowo-morelowa
Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Rodzynki sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę zetrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać żółtka i utrzeć. Białka ubić na puszystą pianę, dodać resztę cukru i ubijać dalej. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej margaryny, następnie wlać ubite białka i dokładnie połączyć. Do 1/4 masy dodać mak, orzechy rodzynki, skórkę z pomarańczy i wymieszać. Do wysmarowanej blaszki o wym. 12 x 30 cm wlać część jasnej masy, następnie na środku ułożyć masę ciemną, którą należy przykryć jasną masą. Piec 45-55 minut. Po upieczeniu polać lukrem. Lukier: Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny.

Tagi:

jajko jajka mak