migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Babka marmurkowa na białkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta i pyszna dwukolorowa babeczka. Do jej przygotowania można wykorzystać zbędne białka które często nam pozostają po wypiekach na Tłusty Czwartek.

Babka marmurkowa na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka marmurkowa na białkach

 

  • 1 szklanka białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • aromat/esencja waniliowa

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa na białkach
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mleko a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek i dokładnie zmiksować mikserem na najniższych obrotach.

Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego.

Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian ciemna-jasna-ciemna-jasna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja góra-dół.

Przed podaniem babkę można dowolnie udekorować lub po prostu posypać cukrem pudrem.

Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Babka marmurkowa na białkach
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić.
Babka marmurkowa na białkach
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mleko a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek i dokładnie zmiksować mikserem na najniższych obrotach.
Babka marmurkowa na białkach
Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego.
Babka marmurkowa na białkach
Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian ciemna-jasna-ciemna-jasna.