Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku oraz nasionka z połowy laski wanilii, Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe połowy. Do pierwszej dodać zmielone migdały a do drugiej kakao. Formę do babki natrzeć masłem i oprószyć bułką. Najpierw wyłożyć ciasto z migdałami (jasne), a potem ciemne. Lekko przemieszać. Wyrównać łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 45-50 minut. Wystudzić i polać różowym lukrem. Posypać skórką pomarańczową i ozdobić różyczką. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku oraz nasionka z połowy laski wanilii, Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe połowy. Do pierwszej dodać zmielone migdały a do drugiej kakao. Formę do babki natrzeć masłem i oprószyć bułką. Najpierw wyłożyć ciasto z migdałami (jasne), a potem ciemne. Lekko przemieszać. Wyrównać łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 45-50 minut. Wystudzić i polać różowym lukrem. Posypać skórką pomarańczową i ozdobić różyczką.