SUPERPRZEPIS

Babka marmurkowa

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Babka marmurkowa Więcej zdjęć (5)

Tym razem babkę marmurkową przygotowałam z dodatkiem migdałów, które są wyraźnie wyczuwalne w smaku.

Składniki:

Babka marmurkowa

 

 

  • różowy lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • różyczki dekoracyjne

 

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku oraz nasionka z połowy laski wanilii, Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe połowy. Do pierwszej dodać zmielone migdały a do drugiej kakao. Formę do babki natrzeć masłem i oprószyć bułką. Najpierw wyłożyć ciasto z migdałami (jasne), a potem ciemne. Lekko przemieszać. Wyrównać łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 45-50 minut. Wystudzić i polać różowym lukrem. Posypać skórką pomarańczową i ozdobić różyczką. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku oraz nasionka z połowy laski wanilii, Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe połowy. Do pierwszej dodać zmielone migdały a do drugiej kakao. Formę do babki natrzeć masłem i oprószyć bułką. Najpierw wyłożyć ciasto z migdałami (jasne), a potem ciemne. Lekko przemieszać. Wyrównać łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 45-50 minut. Wystudzić i polać różowym lukrem. Posypać skórką pomarańczową i ozdobić różyczką. 
Babka marmurkowa
Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, do pierwszej dodać zmielone migdały.
Babka marmurkowa
Do drugiej połowy ciasta wsypać kakao, połączyć.
Babka marmurkowa
Do formy wlać najpierw jasne ciasto , a na nie ciemne, upiec.
Babka marmurkowa
Udekorować lukrem oraz skórką z pomarańczy.

Tagi:

jajka tarta jajko