akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tradycyjna babka marmurkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babka marmurkowa, czyli dwukolorowa. W smaku bardzo smaczna i puszysta. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (trochę go zmodyfikowałam). Polecam!

Tradycyjna babka marmurkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tradycyjna babka marmurkowa

 

  • 2szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 225g. masła w temperaturze pokojowej
  • ¾ szkl. mleka w temperaturze pokojowej
  • ¾ szkl. cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g. czekolady gorzkiej/ mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Tradycyjna babka marmurkowa
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, miksować. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia na przemian z mlekiem, delikatnie wmieszać szpatułką. 2. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać aromat, wymieszać, do drugiej kakao i rozpuszczoną czekoladę, również wymieszać.3. Formę keksówkę o wymiarach 29x11cm. Wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód wylać masę jasną, a na nią masę ciemną. Widelcem zrobić fleksy, tak aby masy się ze sobą troszkę zmieszały. Piec w 160st.C około 70-80 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego!
Tradycyjna babka marmurkowa
Upieczona i ostudzona tradycyjna babka marmurkowa.